Over Stephen

Stephen Beale is een veelzijdig kunstenaar. Zomers bij droog weer is hij af en toe te zien op zijn knieën in de Herestraat in Groningen waar hij schilderijen van oude meesters natekent op de stoeptegels met krijt. In de koudere maanden leeft Stephen zich uit in zijn atelier in Houwerzijl waar hij unieke, speelse kasten maakt en beelden van o.a. hout en natuursteen.

'Ik geloofde dat je echt alles van hout
kon maken'

Stephens liefde voor houtbewerking werd opnieuw aangewakkerd tijdens het opknappen van zijn jaren ’30-huis in Houwerzijl, hier ontdekte hij hoe hij de vele oude materialen die hij in het huis vond, kon hergebruiken. De meubels en beelden van Stephen zijn grotendeels gemaakt van tweedehands hout of afvalmateriaal. Gebruikt hout geeft een meubelstuk of beeld nog een extra dimensie en vertelt een verhaal. Stephen vertelt graag over de herkomst van de diverse onderdelen en over zijn verwervingsavontuur.

Klompinoir

Klompinoir

Een kunstzinnige variant op het bekende urinoir, ontworpen door de Britse kunstenaar Stephen Beale.
De verbluffende eenvoud en speelse vormgeving  maken de Klompinoir een functioneel, tijdloos, sanitair kunstwerk dat opvalt.

De toekomst

Bij elke splinter die ik van een blok steen af hak of een krijtstreepje dat ik aan een straattekening toevoeg, ontstaat een uniek beeld waarvan ik de enige getuige ben. Het ene kunstwerk wordt opgebouwd van klei of hout, het andere ontstaat door afbreken, zoals het leven. Dit ervaar ik telkens weer als een verrijkende ervaring. Het proces van creëren is voor mij als een wandeling in een onbekend bos of een stad waardoor ik bij iedere stap verrast en geïnspireerd raak. Vaak ontmoet ik de figuren van de komende beelden tijdens deze wandeling als het ware. Van daaruit ontstaan krabbeltjes, de ene krabel blijft een wirwar aan lijnen terwij de andere evolueerd naar een kunstwerk.